آموزش الكترونیك - ترانزیستور
سه شنبه 10 خرداد 1390  00:23
نوع مطلب: (الكترونیك ،) توسط: محمد آزاد

ترانزیستور چیست؟

ترانزیستور هم در مدارات الکترونیک آنالوگ و هم در مدارات الکترونیک دیجیتال کاربردهای بسیار وسیعی دارد. در آنالوگ می‌توان از آن به عنوان تقویت کننده یا تنظیم کننده ولتاژ (رگولاتور) و ... استفاده کرد. کاربرد ترانزیستور در الکترونیک دیجیتال شامل مواردی مانند پیاده سازی مدار منطقی، حافظه، سوئیچ کردن و ... می‌شود.به جرات می توان گفت که ترانزیستور قلب تپنده الکترونیک است.
عملکرد

ترانزیستور از دیدگاه مداری یک عنصر سه‌پایه می‌‌باشد که با اعمال یک سیگنال به یکی از پایه‌های آن میزان جریان عبور کننده از دو پایه دیگر آن را می‌توان تنظیم کرد. برای عملکرد صحیح ترانزیستور در مدار باید توسط المان‌های دیگر مانند مقاومت‌ها و ... جریان‌ها و ولتاژهای لازم را برای آن فراهم کرد و یا اصطلاحاً آن را بایاس کرد.
انواع

دو دسته مهم از ترانزیستورها BJT (ترانزیستور دوقطبی پیوندی) (Bypolar Junction Transistors) و FET (ترانزیستور اثر میدان) (Field Effect Transistors) هستند. ترانزیستورهای اثزمیدان یا FET‌ها نیز خود به دو دسته ی ترانزیستور اثر میدان پیوندی(JFET) و MOSFET‌ها (Metal Oxide SemiConductor Field Effect Transistor) تقسیم می‌شوند.
ترانزیستور دوقطبی پیوندی

در ترانزیستور دو قطبی پیوندی با اعمال یک جریان به پایه بیس جریان عبوری از دو پایه کلکتور و امیتر کنترل می‌شود. ترانزیستورهای دوقطبی پیوندی در دونوع npn و pnp ساخته می‌شوند بسته به حالت بایاس این ترانزیستورها ممکن است در ناحیه قطع، فعال و یا اشباع کار کنند. سرعت بالای این ترانزیستورها و بعضی قابلیت‌های دیگر باعث شده که هنوز هم از آنها در بعضی مدارات خاص استفاده شود.

ترانزیستور اثر میدان پیوندی(JFET)

در ترانزیستورهای JFET(Junction Field Effect Transistors( در اثر میدان، با اعمال یک ولتاژ به پایه گیت میزان جریان عبوری از دو پایه سورس و درین کنترل می‌شود. ترانزیستور اثر میدانی بر دو قسم است:

نوع n یا N-Type و نوع p یا P-Type.

از دیدگاهی دیگر این ترانزیستورها در دو نوع افزایشی و تخلیه‌ای ساخته می‌شوند.نواحی کار این ترانزستورها شامل "فعال" و "اشباع" و "ترایود" است این ترانزیستورها تقریباً هیچ استفاده‌ای ندارند چون جریان دهی آنها محدود است و به سختی مجتمع می‌شوند.
انتخاب ترانزیستور معادل یا جانشین

برای انتخاب ترانزیستور معادل و یا جانشین مناسب آن به مهمترین پارامترهای آن توجه كنید .
ماكزیمم ولتاژ قابل تحمل ec
ماكزیمم جریان گذر از ec
‌‌‌‌توان ترانزیستور
ضریب تقویت ترانزیستور
فركانس قطع ترانزیستور

نكات فوق الذكر در اكثر موارد باید مورد توجه باشد . اگر یك ترانزیستور خروجی هریزنتال و یا یك ترانزیستور سویچینگ تغذیه را انتخاب می كنیم تمام موارد فوق حتی به اضافه ظرفیت خازنی بین bc نیز باید مورد توجه قرار گیرد زیرا فركانس كار هرچه بالاتر رود اهمیت ظرفیت خازنی ما بین پایه های ترانزیستور بیشتر می شود . ظرفیت خازنی ترانزیستور و دلیل اهمیت ظرفیت خازنی در فرکانس های بالا. نكته مهمی كه در انتخاب ترانزیستور های قدرت حائز اهمیت است مقدار جریان گذر از ec می باشد در این حالت انتخاب ترانزیستور جانشین باید به صورتی باشد كه نه تنها تحمل جریان گذر را داشته باشد بلكه اندكی از ترانزیستور قبلی نیز بهتر بوده تا طول عمر بیشتری در مدار داشته باشد .

در انتخاب ترانزیستورهای طبقه هریزنتال علاوه بر توجه به جریان گذر اهمیت تحمل ولتاژ كار بالا بیشتر از ترانزستورهای سویچینگ است . زیرا همواره خروجیهای هریزنتال پیكهای ولتاژ بالاتر تولید می كنند . این بدان معنی نیست كه در طبقه power supplyیا منبع تغذیه ولتاژ كار ترانزیستور اهمیتی ندارد .

به هر حال انتخاب ولتاژ كار با توجه به ماكزیمم دامنه پیكهای تولیدی اهمیت دارد . در ترانزیستورهای خروجی هریزنتال گاهی محدوده ولتاژ كار بالاتر از 1500v می باشد پس الزاماً باید ولتاژ كار این ترانزیستورها بالاتر از پیكهای تولیدی باشد تا تحمل كاردر این وضعیت را داشته باشد .

  • آخرین ویرایش:سه شنبه 10 خرداد 1390
نظرات()   

نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.